A Bibliáról - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
A bibliáról
 
„A teljes írás Istentől ihletett…” (2Tim3, 16)
 
Nemrégiben gyülekezetünkben a Bibliáért adtunk hálát. A Biblia az élet könyve, amiből megismerhetjük a mi Urunkat. Isten beszédeit tartalmazza, ezért a gondviselést láthatjuk abban is, hogy a Biblia a világ legelterjedtebb, legtöbb nyelvre lefordított könyve lehet, s hogy mindannyian olvashatjuk.. Az évszázadok során hatása rendkívüli volt az egész emberi kultúrára: irodalom, képzőművészet, zene, számos műben és alkotásban ott van, benne rejlik az Isten Igéje.
 
Nyílván nagyon sok mindent tudunk a Szentírásról, többek között, hogy két részből áll, héberül és görögül íródott, a teljes Biblia magyar nyelvre való fordítását Károli Gáspárnak köszönhetjük. De tudunk az újabb fordításokról is, amelyeket már van, hogy színes kötésben is árulnak (bordó, kék, narancssárga, de még rózsaszínű kötésben is) haladva a korral a külsejét illetően, miközben a tartalma nem változik, hanem örök, és ma is úgy szól, ahogy régente szóltLuther Márton vallotta: A Biblia nem modern, nem is antik, hanem örök! Az örökké létező, örök szeretettel szerető, az örökké velünk lévő Isten szól belőle hozzánk az örök élet beszédével.
 
Azt gondolom, hogy mindenkinek van Bibliája.  Van, akinek több is, fordításban, méretben, kiadásban különböző. Ez jó. Viszont az a kérdés, hogy hol tartjuk? A könyvespolcon, s ott sorakozik a többi könyv között, esetleg szép kötése miatt központi helyet kapott a szekrénysor vitrinjében, vagy, - bár remélem, hogy ilyen nem fordul elő-, jelen esetben fogalmunk sincs róla, hogy a lakás melyik pontján lehetne megtalálni? Bízom benne, hogy mindenki az éjjeli szekrényén, dolgozó asztalán, vagy a kedvenc fotelja közelében tarja a Bibliáját. Igenis bízom benne, hogy nem csak, hogy van Bibliánk, de hogy hozzá is tartozik a mindennapi ritmusunkhoz, hogy ott van jelen a mindennapjainkban.

Az interneten találtam a következő gondolatokat: Mi lenne, ha a Bibliánkat úgy kezelnénk, mint ahogy a mobilunkat? Mi lenne, ha mindig magunkkal hordanánk? Mi lenne, ha mindig visszafordulnánk érte, ha otthon felejtettük? Mi lenne, ha az igékre úgy néznénk, mint az sms-ekre? Mi lenne, ha vészhelyzet esetén elsőként ezt vennénk elő? Mi lenne, ha úgy tekintenénk rá, hogy nem tudunk nélküle élni a mai modern világban?

A Bibliád legyen ott, ahol Te vagy!Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.(Józs 1, 8)
Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz