A vidám szív - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
 
“A vidám szív a legjobb orvosság”
(Péld 17, 22)

A mai Ige utolsó szava az orvosság. Az orvosság pedig nem más, mint a betegségek gyógyítására alkalmas szer. Az orvosságot mindig a gyógyulás reményében íratjuk fel, váltjuk ki, mert szabadulni szeretnénk a kellemetlen betegségtől. Van, akinek egy adag elég és elmúlik a betegség, másoknak pedig rendszeresen szedniük kell az orvosságot, hogy ami nem jól működik, vagy éppen csak, hogy működik a szervezetükben, azt szinten tartsa, funkcionálja. Attól a perctől válik nehezebbé az élet, amikor már nem tudunk orvosság nélkül meglenni, létezni, amikor csak az orvosság hatására tudjuk magunkat jobban érezni. Amikor az orvosságtól függ minden, a közérzetünk, az, hogy el tudunk- e otthonról indulni, s, hogy milyenek a napjaink…
Az orvosság kifejezés a hétköznapi szóhasználatban is jelen van, és valaminek a megoldását jelzi. Ha valami megoldódott, akkor azt mondjuk, hogy megtaláltuk a megfelelő orvosságot. Ha van egy probléma, akkor azt kérdezzük, mi erre az orvosság, azaz, mi erre a megoldás? Mindig a megfelelő orvosságot keressük és várjuk. Azt, amitől rendbe jön és megoldódik az életünk. Várjuk a megfelelő orvosságot testi és lelki bajainkra, s közben nem számolunk azzal, hogy mi is sokat tehetünk önmagunkért.
A mai Ige egy gyógymódot ajánl nekünk, egy olyan gyógymódot, ami nem kerül semmibe, ami nem vényköteles, s amihez nem kell időpontot kérni. Ez a terápia otthon is elvégezhető. Mi ez a gyógymód? Légy vidám, mert a vidám szív a legjobb orvosság!
Amikor a Biblia „vidám szívről” beszél, akkor nem csak a viccelődésre gondol. A vidám szív sokkal többet jelent, mint nevetgélni, kacarászni, poénkodni. Bár azt gondolom, hogy már az is nagyon nagy áldás, ha valakinek van humorérzéke, mert viccelődve, nevetéssel fűszerezve a mindennapi élet szerintem sokkal könnyebb.
De az, amire az Ige utal, még ennél is több, még ezen is túlmutat. A vidám szív táplálója az Úr. Általa és Benne örvendezve lehet tartósan, mindenkor vidám az ember szíve. Isten megsegített, jót tett, sőt mellettünk áll, - ez mind- mind vidámságra ad okot. Szüntelen, vég nélküli vidámságra, hiszen Isten segítő kegyelme mindig velünk van. Legyen  biztatásul előttunk a 28. zsoltár 7. verse: Erőm és pajzsom az Úr, benne bízik a szívem,
Ő megsegített, azért vidám a szívem.  Így legyen! Ámen!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz