Dávid életútja - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
Dávid életútja
 
Az Úr az én kőszálam, váram és megmentőm. Istenem, kősziklám, nála keresek oltalmat.
Pajzsom, hatalmas szabadítóm, fellegváram.
(2Sámuel 22, 2-3)
 
A mai igeszakaszunk két helyen is megtalálható a Szentírásban. Mivel Dávid a szerzője e soroknak, ezért a zsoltárok könyvében is találkozhatunk ezen ének szövegével. Ott a 18-as számmal jelölik, és a címfelira pedig a következő: Győzedelmi ének. Dávid amikor ezeket a sorokat írja már idős, s ezzel a bizonyságtétellel szeretné lezárni az egész addigi életpályáját. Úgy érzi, össze kell foglalnia mindazt, amit megtapasztalt az Isten kegyelme által. Így születik meg ez a zsoltár, amit szivesen ajánlok elolvasásra.
 
Az ének első felében az Isten általi szabadításról ír, a második részben pedig csodálatosan szép Istent dicsérő himnuszt olvashatunk. Ami nagyon tetszik nekem ebben az énekben az az, hogy Dávid nem felejtette el, hogy honnan indult, és, hogy Kinek a támaszára számíthatott egész életében. És élete utolsó idejében vallást tesz az Úrnak arról, hogy milyen hálás mindazért, amit érte tett, hogy mindenen átsegítette őt. Megköszöni a támogatást, a kegyelmet és énekben magasztalja Istenét, bizonyságot téve ezzel még az utókor számára is.
 
Azt gondolom, hogy szép lezárása ez egy tartalmas életútnak, amiben volt jó is és rossz is egyaránt. Volt harc és győzelem az osztályrésze, de gyakorta megjárt magasságokat is, és mélységeket is. Szerette a népe, de megélte ennek a fordítottját is. Rengeteg élethelyzetet megtapasztalt Dávid. S ezek után hálás szívvel az Istent dicséri. Mintha azt üzenné: mindvégig Isten vigyázott rám, még akkor is hiszem és vallom ezt, ha rengeteg nehézségen kellett átmennem.
 
Ha a saját életünkre tekintünk, mit gondolunk az eddigi éveinkről? Kinek köszönhető mindaz, amit sikerült eddig elérnünk? Engedjük-e Istent munkálkodni az életünkben? Számítunk- e Reá? S érezzük-e, hogy Ő erős Kőszálunk, Várunk, Megmentőnk lehet, ahol oltalmat lehet találni, Aki Pajzsunk és Szabadítónk is egyben?
 
Gondoljuk végig ezeket a kérdéseket, és, ha úgy érzed, hogy szeretnéd átélni azt, amit Dávid is átélt, fordulj az Isten felé, hiszen Ő értünk munkálkodik!
 
Köszönjük Istenünk, hogy az egész életünket Rád bízhatjuk, s Te minden időben kész vagy segíteni nekünk, s oltalmunk lenni. Ámen!
Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz