Magvető - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
“Íme, kiment a magvető vetni…”
Magvető példázata - Márk evangéliuma 4, 1-20
Az egyházunk által kiadott útmutató szerint most a Márk evangéliumát olvassuk. Láthatjuk benne, hogy Jézus aktívan végzi a szolgálatot, arra nagy gonddal odafigyelve, hogy amit közöl, amit mond, amit tanít, azt az emberek ne csak hallják, hanem meg is értsék. Mert, hogy nem mindegy, hogy van -e eredménye a tanításnak. Ez a pedagógiában is a legeslegelső szempont. Jézusról határozottan kijelenthetjük, hogy Ő nem csak a Jó Pásztor, hanem a jó tanító is, s az Ő pedagógiája egy minta, A minta. Mindig arra törekedett, hogy az Őt hallgató közösségnek megfelelő szintű legyen a tanítás. Komoly teológiai téziseket olyan szemléletesen tudott megfogalmazni, hogy az egyszerű ember is megértette. Jézus a jól érthetőség kedvéért olyan képeket használt, amit az akkori embereknek hozzá tartozott a mindennapjaikhoz. Szokása volt a példázatokkal való tanítás. A példázat nem más, mint elbeszéléssé bővített hasonlat, melyben egy hétköznapi esemény vagy kép valamilyen tanítást világosít meg. Ma is egy ilyennel találkozunk.
Kimegy a Magvető vetni. Milyen egyszerű mondattal kezdődik ez a tanítás. Rögtön értjük, el tudjuk képzelni, ahogy ott áll ez a magvető a szépen megmunkált földterület előtt, mint aki nagy reményekkel neki lát a munkához, hogy a kezében lévő magot elvesse, s miután elveti, az kikeljen, szépen fejlődjön, kizöldüljön, és majd bő termést hozzon. Mi is ilyen reményekkel vetünk, ültetünk, plántálunk. Vannak, akik ilyenkor már alig várják, hogy újra kimehessenek a kertbe, és így van ez rendjén, mert jó a földet tele rakni magokkal, mert a föld adott, s jó, ha az ember él a lehetőségeivel. A vetés mindig reménység.
Jézus itt arról beszél, hogy az Ige hirdetése az Ő megjelenésével megkezdődött, s az embereknek pedig úgy kell fogadnia azt, mint, ahogy a magot fogadja a föld, a jó föld.Tehát a mag Isten igéjét jelenti, a magvető Jézus Krisztust. A talaj pedig az emberi szívet jelképezi. A jó föld jelenti azt, aki szívesen hallgatja, és meg is tartja az Igét és aszerint is él, engedelmeskedve neki. Ezért az az elsődleges feladatom, hogy úgy fogadjam a felém hintett Igemagokat, mint a jó föld. Hogy az Ige mélyre tudjon hatolni az én szívemben, és engedjem, hogy teremjen. Az az Ige, ami egyszerűen hull felém. Nem kérem, hanem kapom. Áldásként árad felém. Mert Isten akar velem/velünk. Legyünk jó talajok. Isten Igéjét befogadó talaj!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz