Nem csak kenyérrel ... - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
“Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (Mt 4, 4)

Igénk Jézus megkísértésének a történetéből való, amikor is Urunk 40 nap és 40 éjjel böjtölt. A böjt végén megjelenik mellette a Kísértő és befolyásolni akarja. A kísértésről tudni kell, hogy mindig akkor érkezik, amikor nagy elhatározásokat teszünk, vagy amikor valamiben megpróbáltak vagyunk. Gondolhatjuk is, de az evangélium írója is megjegyzi, hogy ekkora már Jézus éhes volt, (hát hogy ne lett volna éhes?) Így az éhség adott volt a kísértőnek, s azt javasolja Jézusnak, hogy használja fel a csodálatos hatalmát arra, hogy változtassa a köveket kenyérré. Annak ellenére, hogy Jézus képtelen volt vétkezni, a kísértés nagyon is valóságos volt. Csak egy szó és ehetett volna, egy szavába került volna és lett volna előtte kenyér. Ellenben azt válaszolja: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik. Milyen megdöbbentő felelet ez! Nem ezt várta a Kísértő! Jézus egyrészt nem használja fel isteni hatalmát, másrészt a testi eledel helyett, a sok éhes nap után is a lelki eledelre utal.
Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik. Az éhínséggel teli napok után is az Igét helyezi előtérbe, s világossá teszi: Nem csak kenyérre van szüksége az embernek, hanem Isten Igéjére is. Nem csak testi táplálékra, hanem lelki táplálékra is. Ezzel egyben figyelmeztet Jézus, hogy ne csak a testünkre, hanem a lelkünkre is gondoljunk. Vajon mennyi időt szánunk naponként a lelkünk táplálására? Igeolvasásra, imádkozásra…?
Elkezdődött a böjti idő, amely időszaknak a lényege a bűnbánat, önmagunk háttérbe állítása, Istennek teret adva, Őt előtérbe helyezve. Nagy kérdés, hogy hátrébb tudunk- e lépni? Ki tudjuk- e tárni a szívünket az Úr előtt? Nagy kérdés, hogy fordítunk- e időt arra, ami a legfontosabb, ami éltető eleme kell, hogy legyen életünknek, szolgálatunknak? S, hogy akarunk- e feljebb és feljebb emelkedni lélekben Istenhez, szeretnénk- e mélyíteni Vele a kapcsolatot, az ismeretet? Ha Isten Fia fontosnak tartotta és megtartotta a böjtöt, akkor nekünk is meg kell tartanunk gyermekeinek, azért, hogy megszólíthasson, s táplálhasson Igéjével. Gyökössy Endre írja: A böjt azt jelenti, hogy az ember el mer fordulni magától azért, hogy sokkal intenzívebben odafordulhasson az Élő Isten vezetése felé, hogy imádsága nem monológ, hanem dialóg legyen.  Áldott böjti időszakot kívánok!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz