Nem tudjuk, mit tegyünk - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
“Nincs erőnk ezzel a nagy tömeggel szemben, amely ellenünk támad.
Nem tudjuk mit tegyünk, csak Rád tekintünk, Istenünk!
(2krón20, 12)

A történet, amelyben ez a mondat elhangzott, Jósáfát király idejére vezethető vissza. Rengeteg harc és csata van a hátük mögött, ezért Jósáfát azt gondolta, hogy ezután már csak a békesség és a nyugalom dallama tölti be az országot, -de nem így lett. Jön a hír, hogy egy újabb támadás indult ellenük. Pont akkor, amikor már megnyugodtak volna. S ahelyett, hogy emiatt, az aggódó gondolatai útvesztőjébe süllyedne, „az Urat kezdte keresni” Először is beismerte gyengeségét, s a népével együtt felidézte mindazt a segítséget, amit Isten a múltban értük tett, s közben hittel dicsőítették Istenüket.
Mi is sajnos gyakran kerülünk nehéz helyzetekbe, és hasonlóan olyankor tanácstalanok vagyunk. Főleg akkor, amikor váratlan helyzetek jönnek velünk szembe. Éljük az életünket, s előfordul, hogy olyan váratlan események kerülnek elénk, amik rosszat hoznak ránk, s amit nem tudunk kikerülni, ami, mint egy nagy hegy ott tornyosul előttünk, s akár, hogy is akarjuk, akár hogy is szeretnénk,  nem tudjuk megsemmisíteni azt.
Olyankor, mi is megijedünk, s félünk, s úgy érezzük, hogy valami természetfeletti erőre van szükségünk. Mi lesz ezután, hogyan lesz tovább, mi lesz a megoldás, merre van a kiút- kérdezgetjük- érezvén, hogy nem tudjuk felvenni a küzdelmet a mi támadóinkkal. Bizony gyakran kell megállnunk és bevallanunk, hogy nem találunk megoldást, s igenis vannak helyzetek, hogy  nem tudjuk, mit tegyünk. Hány és hány helyzetre azt mondjuk, hogy nem tudjuk mit tegyünk, merre menjünk , hogy mi lenne a megfelelő megoldás az életünkre nézve.
A király nem lát más megoldást a problémára, csak azt, hogy imádságában megvallja tehetetlenségét. Nem szégyelli erőtlenségét, sőt azt sem, hogy félelemmel van tele a szíve,- így állt az Úr elé.
Mi se  szégyelljük megvallani tehetetlenségünket, hanem vigyük őszintén Isten elé minden problémánkat. Valljuk meg, Uram, olyan tehetetlen vagyok, nem látok semmi esélyt a dolgok megváltozására. S gondoljunk arra is, hogy  a mi tehetetlenségünk nem jelenti azt, hogy Isten is tehetetlen. Sőt, ahol mi nem tudunk mit tenni, ott megtapasztalhatjuk az Úr hatalmát. Ezzel a hittel vigyük az Úr elé, mindazokat a problémákat, amikkel nem boldogulunk, és higgyük, Nála van megoldás. Ámen.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz