Ökumené 2015 - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
Ökumené 2015

Jézus így szólt hozzá:„Adj innom!”
(Jn 4,7)

Ebben az évben is megrendezésre kerül városunkban, akárcsak más településeken, az ún. ökumenikus imahét. Maga a szó jelentése: „az egész lakott Föld”.
Azt a mozgalmat, összefogást nevezzük így, amely arra törekszik, hogy minden esztendő januárjának derekán a különféle felekezetekhez tartozó Krisztus-hívők egy héten át találkozzanak egymás templomaiban, és közösen imádkozzanak, énekeljenek, dicsérjék a Megváltót. Kalocsán január 20-tól 23-ig vagyunk együtt, és tartunk közös istentiszteleteket. Az idei év mottója János evangéliumában található: Jézus így szólt hozzá: Adj innom!”
. Rendkívüli történet, találkozás van előttünk ebben az igeszakaszban. Az Úr szándékosan választja a Samárián átvezető utat, amikor Júdeába tartott. Útja Jákób kútja mellett haladt el, ahová a samáriai asszony vizet húzni ment. Ekkor hangzik el az idézett kérés Jézustól. Jézus keres. Jézus keresi az embert, minden embert. Ő jön hozzánk, Ő a kezdeményező, ahogy ennél a találkozásnál is. Kapcsolatba lép ezzel az asszonnyal, hogy kínálja számára azt a vizet, amitől „soha többé meg nem szomjazik”, és amely „örök életre buzgó víz forrásává lesz benne”. Egy szomjas világban élünk. Egy olyan világban, amelyben nem lehet tartós boldogságunk, amíg nem iszunk abból a vízből, amely után soha többé meg nem szomjazunk. Persze az ember mindenfélével próbálkozik, számos „forráshoz” és „kúthoz” elmegy, hogy megtalálja benne a maradandót, ami tartós békességet és megelégülést hoz számára. Azonban mindig kiderül, hogy ezek a kutak sem tudták oltani szomját. Találkozni kell azzal, Aki az igazit, a véglegeset, a maradandót tudja nyújtani. Jézus Krisztus az! Ő a nagy határátlépő, Aki mások által nem szeretett vidékekre is elmegy. Aki nem ismer különbséget ember és ember között. Aki minden elválasztó akadályt félretesz az útból. Így lett öröme és tartós megelégülése a samáriai asszonynak, és így lehet minden Krisztus-hívőnek is. Amikor együtt vagyunk ezen a héten az Igére szomjúhozó emberek, akkor látjuk, hogy mi nem tudunk Neki semmit kínálni, Ő viszont mindent. Átlépjük mi is a saját és egymás határait, hisz az Úr nem akar határokat és korlátokat, akadályokat és elválasztást. Noha a keresztyénség sokszínűségét mutatja a több felekezet, azért leszünk együtt és azért imádkozunk, hogy tudjuk a saját felekezetünkön belül és a saját életünkön belül is ledönteni az akadályokat és csak az számítson, hogy van az a „víz”, ami mindannyiunknak elég és mindannyiunkat megelégít.
   
Hunyadi János református lelkipásztor

Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz