Tartsatok szent böjtöt… - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Aktuális > Írásaink
“Tartsatok szent böjtöt…”
(Jóel 2, 15)

„Zúgnak a böjti szelek, Húsvét közeleg; Erőre kap ilyenkor a lelkiismeret.” Isten kegyelméből elérkezett a böjt ideje, az egyházi év legcsendesebb, legszerényebb időszaka. Amikor is nagyon koncentráltan oda figyelünk önmagunkra, és Jézus Krisztus váltságművére. Ez az az időszak, amikor komolyan meg kell vizsgálnunk az életünket, cselekedeteinket, s minden szándékunkat nagyító alá kell helyeznünk. A böjti időben a lelkünkkel foglalkoznunk, a golgotai kereszt fényében.

A böjt a köztudatban bizonyos ételektől való tartózkodást jelent. De emellett jelenti azt is, hogy Isten tetszéséért lemondok valamiről, ami a számomra fontos, és kedves, s amit már szinte túlzásba viszek. Lehet az túlzott tévézés, netezés, pletykálás, de akár lustaság, vagy valamilyen mánia. Mindenki maga tudja, hogy miben kell visszafognia magát. Ismerjük a saját szívünket, s életünk pótcselekvéseit, így tudjuk azt is, hogy miben kell változnunk. Az idő és a lehetőségek drága ajándékok, és nem mindegy, hogyan élünk velük. Ez az időszak legyen teljesen Istené, hogy egészen az Úrra figyelhessünk, hogy meg tudjuk érteni azt, hogy mit akar az Úr az életünkkel kezdeni, és meglássuk az élő Isten akaratát. Most kell, most illő ezt megtenni. “Ma még lehet, ma még szabad, borulj le a kereszt alatt…”

„Isten szeretetének arcát sehol e világon olyan tisztán, olyan világosan meg nem láthatjuk, mint a megborzasztó, a véres, a csúf golgotai kereszt mögött. Ezért kell eléje mennünk és alatta megállnunk. Ezért áll a kereszt. Odavár minket.”
(Ordass Lajos: A keresztfa tövében)
Isten szereti az embert, s azt az utat választotta szeretetének kinyilvánításához, hogy Egyszülött Fiát adta. Jézus szenvedésével megváltotta a bűnös embert, és meghalt érte a golgotai kereszten. Mi pedig erre feleletként válasszuk a böjti utat, hogy mi is kinyilvánítsuk a szeretetünket és a hálánkat a mi Hatalmas Istenüknek.
Imádkozzunk: Drága Urunk! Szeretnénk a böjti napokat lelkileg megélni, és Hozzád közelebb kerülni. Meglátni azt, ami bűn, kár, és szégyenletes az életünkben; lemondani mindarról, amit már túlzásba viszünk; és Veled lenni, Téged figyelni, s Igéddel gazdagodni. Ezért kérjük, hogy add áldásodat elhatározásunkra, de kérünk erőt is hozzá, hogy kitartóan végig menjünk ezen az úton, egészen a húsvét szent ünnepéig. Köszönjük, hogy ebben is kérhetjük a segítségedet. Urunk, kérünk továbbra is áldj meg minket szereteteddel. Ámen.

Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz