Hitéletünk pillanatképei - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Galériák > Képgalériák

Hitoktatás


Egyházközségünk nagy hangsúlyt fektet a gyermekek hittanoktatására. Kalocsán és környékén hat iskolában évről évre kb. 100-120 református gyermeket tanítunk. Minden tanév elején és végén hittanévnyitó és hittanévzáró istentiszteletet tartunk számukra, illetve szüleik számára. A hittanévnyitókon mindig bemutatjuk a nyári tábor képeit, és beszámolunk a terveinkről a tanévre vonatkozóan. Az év végén pedig hálaadó istentiszteletet tartunk, illetve jutalomban részesítjük a legszorgalmasabb gyerekeket. Ekkor kerül sor a matricabeváltásra is. A hittanórákon és a gyermekistentiszteleteken összegyűjtött matricákat ilyenkor lehet értékes tárgyakra becserélni. Természetesen az év elején és az év végén is szeretetvendégséggel zárulnak alkalmaink a parókia szép udvarán.
Gyülekezeti karácsony


Adventben karácsony felé közeledve különösképpen is összefog gyülekezetünk, hiszen számos dologra készülünk az ünnepkörben. A gyülekezeti istentiszteleteken túl minden évben tartunk egy gyülekezeti karácsonyt is, mely alkalmon a gyerekek karácsonyi műsort adnak a szülőknek, nagyszülőknek, rokonoknak és a gyülekezetnek. Általában három korosztály szerepel. Ezt az alkalmunkat a Szent István Gimnázium dísztermében szoktuk megtartani, mert a templomunk nem tudna befogadni 300-320 embert. Ezen az estén mindig megajándékozzuk a gyermekeket és szeretetvendégséget is tartunk.

Konfirmáció


A konfirmációi képzés gyülekezetünkben két évig tart. A Heidelbergi Kátét és a "Megtaláltuk a Messiást!" c. könyvet vesszük velük. A konfirmációi vizsgára a presbitérium előtt mindig a pünkösdöt megelőző csütörtökön kerül sor. Az ünnepélyes fogadalomtételt, illetve a gyülekezet előtti "vizsgát" és bemutatkozást, pedig mindig pünkösd második napján tartjuk, amikor is a konfirmáltak először vehetnek úrvacsorát szeretteikkel együtt. Ilyenkor gyönyörűen feldíszítik a templomot, és valóban virágba borul minden.


Női bibliaóra


Minden év márciusában mi is csatlakozunk a Magyarországi Egyházak Ökumenikus tanácsa által meghirdetett női világimanaphoz. Általában egy fejlődő ország asszonyai állítják össze az imanap témáját, és ehhez anyagot is küldenek. Ebben szerepel az adott ország leírása, problémáinak és gondjainak feltárása, illetve egy részletes "látlelet" az országról és a nők helyzetéről, hogy az imádkozásban résztvevők a lehető legteljesebb képet kapják. Áldott alkalmak ezek, hisz tőlünk sok ezer kilométerre élő emberekért imádkozunk, és biztosak vagyunk benne, hogy asszonyaink imái meghallgatásra találnak!
Protestáns napok


Október vége mindig a reformációra való emlékezést jelenti. Ezen a hétvégén igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek valóban erősítik református identitásunkat. Általában vendégelőadókat, professzorokat, teológiai tanárokat hívunk előadást tartani. Mindemellett többször szerveztünk kulturális, irodalmi esteket is a reformáció jegyében. Minden ilyen protestáns hétvégén megemlékezünk azokról, akik sokat tettek a reformátusság, közelebbről gyülekezetünk fejlődéséért. Koszorút és virágokat helyezünk el Kaszay István (akinek az egész épületrendszerünket és ingatlanunkat köszönhetjük), illetve a gyülekezetben korábban szolgált, de már elköltözött lelkipásztorok sírjánál.

Timóteus klub


2004-ben indítottuk el az úgynevezett Timóteus klubot a gyerekek számára. Havonta egy alkalommal szervezünk számukra vasárnap du. foglalkozást. Ezek az alkalmak mindig az egyházi évhez kötődnek. Két részből áll egy-egy ilyen klub: egyrészt van bibliai, tanítói része, másrészt pedig egy kézműves foglalkozás. Néhány esztendővel ezelőtt úgy alakítottuk át ezeket az alkalmakat, hogy míg az egyik hónapban klubot szervezünk, addig a másik hónapban filmvetítést tartunk nekik. Nagy népszerűségnek örvend ez, hisz a megfelelő technikai háttérrel, pattogatott kukoricával és üdítővel valóban igazi mozihangulatot varázsolunk. Természetesen ilyenkor mindig olyan filmet vetítünk, amelynek van mondanivalója számukra. A film végén egy rövid beszélgetésre kerül sor, és így a gyerekekkel közösen fejthetjük meg azt az üzenetet, amely fontos a keresztyén gondolkodás szempontjából.


Karácsonyi jótékonysági vásár


Öt esztendeje kezdtük el gyülekezetünk egyik legnagyobb szabású és legnépszerűbb alkalmát: a karácsonyi vásárt. Már szeptembertől hétről hétre összejönnek a vállalkozó szelleműek és olyan kreatív dolgokat (képeslap, karácsonyfadísz, terítő, lakásdísz, gyertya-és mécsestartó stb) készítenek, amelyek az adventi és karácsonyi ünnepkör elengedhetetlen kellékei. Ezeken túl a gyülekezet tagjai minden olyan jellegű tartós élelmiszert adományoznak, amelyek az ünnephez kapcsolódnak (méz, dió, mák, lekvár stb.) Ezeket szépen kiporciózzuk, és gyönyörűen becsomagoljuk. Ez a vásár másik fő "profilja". Ezeken túl van egy meghitt kávéházunk is, ahol kerámiákat illetve hitmélyítő könyveket és írásokat árulunk. A kávéházban ("Café de Calvin") házi süteményeket, kávét, teát és forralt bort kínálunk kellemes karácsonyi zene mellett. Általában a vásárt advent második vasárnapja előtti szombaton rendezzük, de nyitva vagyunk még vasárnap is. A befolyó összeg egy részét a nyári hittantáborra, illetve aktuális projektjeinkre fordítjuk. Büszkén mondhatjuk, hogy Kalocsán abban az időben nincs szebb és igényesebb bolt, mint a mienk!

"Szombat esti beszélgetések"


Különleges és népszerű rétegalkalmunk a 20 és 45 év közötti korosztály számára szervezett "szombat esti beszélgetések". Ezeken az estéken együtt vagyunk a szépen megterített asztal mellett ("batyus" ételek), megnézünk egy jó és értelmes filmet, majd az adott film mondanivalójáról, illetve a korosztályt érintő kérdésekről beszélgetünk. Erre a találkozásra általában a hónap második szombatján kerül sor.

Református Családi Nap


2011. május 7-én tartottuk első családi napunkat - hagyományteremtő szándékkal. Délután 2 órától gyülekeztünk a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Petőfi Sándor utcai épületének udvarán. Kicsiktől az idősekig egy igazi nagy családként töltöttük a délutánt. Közös éneklés után Petró Emőke lelkész fantasztikus mesemondó módjára adta át Jónás történetét, mely történet fonalán játék formájában követhettük végig a próféta útját, s élhettük át gondolatait, jó és rossz döntéseit. Majd egy kis beszélgetés után csapatokat (családokat) alkotva tréfás-sportos vetélkedőben volt részünk, melynek mindannyian nyertesei lettünk. Kissé elfáradtunk, megéheztünk, de tábori szakácsaink (Tapolcsányiné Klárika és Vénné Julika) jóvoltából már várt a finom, bográcsban főtt paprikás krumpli. A napot esti áhítattal és közös énekléssel zártuk.


Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz