Templomtúrák - Kalocsai Református Egyházközség

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Galériák > Képgalériák
Reformációi templomtúra Baján és Érsekcsanádon
2016.10.30.
Akármi
Templomtúra 2014.
2014. 10. 11.


2014. október 11-én kora délután indultunk a reformáció ünnepéhez kapcsolódóan szervezett templomtúrára. Első állomásunk a hartai
református templom volt, melynek építését 1836-ban kezdték Ráday Pál birtokán. Nt. Négyessy Lajos lelkész úr magával ragadó ismertetője után a bátrbbak még a harangtoronyba is felmehettek. Solton Nt. Váradi Péter lelkész úr fogadott minket az 1787-ben épült, frissen felújított templomban. Az érdekes előadásból megtudtuk, hogy miről mintázták a templom csillagát, s azt is, hogy miért üres az orgona. Utolsó állomásunk Dunapataj volt Itt Schill Tamás néprajzkutatóval tettünk történelmi utazást az 1400-as évektől napjainkig. Még itt a templomban hangoztak el a nap folyamán az ismertetők alapján összeállított kérdések, melyeket a gyerekek kimerítően megválaszoltak. Ezután átmentünk a gyülekezeti terembe, ahol segítőink uzsonnával vártak. Az ifisek e nap zárásaként ökumenikus imaórán vettek részt Kalocsán a Zárdatemplomban. Immáron második templomtúránk is nagyon jól sikerült, tanulságos és nem utolsó sorban érdekes és szép volt. Folytassuk hát tovább ezt a nagyon szép kezdeményezést.


Reformációi kirándulás
2012. október 20.


A reformáció évfordulója alkalmából hagyományt teremtő célzattal szerveztük meg ezt a kirándulásunkat  a dunamenti falvak református templomaiba. Mintegy tíz autóból álló konvoj indult el a parókia elől első állomásunkra, Foktőre, ahol még további fiatalok csatlakoztak hozzánk a dunaszentbenedeki gyülekezetből. Ifjak és felnőttek is kíváncsiak voltak a valamikor népes egyházközség történetére, amit Muzsnai László a helyi nyugalmazott lelkipásztor érdekes előadása alapján ismertünk meg. Következő állomásunk Uszód volt, ahol P. Szabó Barnabás és felesége fogadott minket. A lelkész Úr kimerítő és érdekes előadása átfogó képet festett Uszód történelmi múltjáról és az egyházközség történetéről. Ordason a tiszteletes úr felesége, Nt. P. Szabóné Kovács Teodóra ismertetett meg bennünket az ordasi gyülekezet és templom múltjával. Végül a célállomáson, Dunaszentbenedeken, Nt. Imre Zita lelkipásztor mutatta be a benedeki egyházközség múltját, jelenét. Kiadós vendéglátást követően az ifjak a kirándulás egyes állomásainak, egyházközségeinek, gyülekezeteinek törtnetéről rendezett vetélkedőn mérhették össze tudásukat, amit szemmel láthatóan nagy élvezettel és vidám hangulatban tettek. Rövid áhitatot és éneklést követően tértünk meg otthonainkba, lélekben, tudásban és ismeretben gazdagodva, elégedett fáradtsággal. Köszönjük mindenkinek az áldozatos munkáját, közreműködését, akik segítettek abban, hogy ez az esemény létrejöhessen, úgyszintén köszönjük a szendvics, sütemény és üdítő adományokat is, amivel vendégül láthattuk a résztvevőket.


Ha tetszett az oldal, ide kattintva kinyilváníthatod tetszésedet!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz